KAKO NASTAJE ŠEĆER?

Šećer je potreban u ljudskoj ishrani jer iz njega dobivamo energiju i osigurava toplinu našem tijelu. Bez da ga pridodajemo hrani ili jedemo slatke proizvode poput čokolade, keksa, slatkih sokova, dobivamo ga jedući razne druge zdrave namirnice: mliječni šećer ili laktozu iz mlijeka i mliječnih proizvoda, posebno dok smo mali , iz voća – šećer što se naziva fruktoza, iz povrća, žitarica, krumpira i nekih vrsta voća – šećer glukozu. Šećerna repa i šećerna trska glavni su izvor najobičnijeg šećera, saharoze koji se pridaje raznim proizvodima kako bi bili ukusniji, primamniji ili duže trajali.

I dok se šećer proizveden od šećerne trske u toku proizvodnje profinjuje tako da bi na kraju bio bijeli, kristalnog oblika ili u prahu, šećer od šećerne repice se ponekad obogaćuje bojom da bi bio smeđe boje, obzirom da mnogi smatraju da je smeđi šećer – zdraviji.  No, obični šećer je zdraviji samo ukoliko je dobiven iz šećerne trske koja sadrži gusti, slatki smeđi sok – melasu u kojoj su hranjive tvari.

I šećer je u početku njegovog poznavanja od strane čovjeka bio vrijedna namirnica kojom se trgovalo i do koje nije bilo jednostavno doći. Europljeni poznaju šećer od vremena križarskih ratova, a narodi Indije primjerice proizvodili su šećer od šećerne trske još na početku nove ere. Nekoliko generacija unazad, pitajte svoje djedove i bake, šećer je u našim krajevima bio još uvijek nedostupan i skup pa je bio namijenjen samo za one koji su radili teške poslove.

Danas je šećer jeftin i široko dostupna namirnica te se pretjerano dodaje u hranu i razne proizvode i jede bez mjere. Djeca posebno vole sve što je slatko, a u svemu što je slatko sadržan je šećer i to u prevelikoj količini: i to ne samo u slatkišima i sokovima, već i u brojnim drugim proizvodima za koje niti ne pomišljamo da bi mogli sadržavati šećer.

Probajte zato u vašoj obitelji koristiti neku od zdravijih varijanti zasliđivača hrane i proizvode koji ih sadrže: brezin šećer, steviju, agavin sirup, kokosov šećer, med…Možete ih stavljati i u kolače i kekse domaće izrade. Sve ostale slatkiše, jedimo krajnje umjereno!

Vodimo brigu o prehrani i živimo zdravije!

secer
Recent Posts