PLEMENITI KONJI IZ HRVATSKIH ERGELA – LIPICANCI

Znaš li što je to ergela?  Ergela je gospodarstvo na kojem se uzgajaju visokokvalitetni konji. Na ergeli se nalaze konjušnice – staje u kojima borave konji, a postoje i vanjski i unutarnji prostori, livade gdje tokom ljetne polovine godine konji pasu i vježbališta gdje se konji istrčavaju tokom zime i pripremaju za natjecanja.

Ergela u Đakovu postoji već 514 godina i jedna je od najstarijih u Europi, a na njoj se uzgajaju konji lipicanci. Ergela u Đakovu nalazi se na dvije lokacije: pastuharna gdje žive muški konji (pastusi) nalazi se u samom gradu, a u Ivandvoru, u neposrednoj blizini Đakova, smještene su kobile i mladi konji-ždrebad.

Lipička ergela potječe iz sredine 18. stoljeća što znači da je mlađa od đakovačke, ima „svega“ 177 godina! Nakon 100-tinjak godina uspješnog uzgoja i napretka ergele u Lipiku, ratna zbivanja u dva su navrata zaustavila njezin razvoj i tek u posljednjih nešto više od 10 godina lipička ergela ponovno doživljava svoj procvat.

Konji lipicanske pasmine prepoznatljivi su po svom lijepom hodu, a njihova se izvrsnost potvrđuje i na brojnim natjecanjima na kojima sudjeluju i osvajaju nagrade. Porijeklo ove pasmine je ergela u Lipici koja se nalazi u nama susjednoj državi – Sloveniji. Zanimljivost lipicanske pasmine je da se konji rađaju tamne boje, a onda tokom odrastanja postaju sivi. To je zbog posebnog gena za „sivljenje“ koji međutim može i izostati pa pojedini lipicanci ostanu crni – „dorato“.

Posjeti neku od ergela i upoznaj se s ovim prelijepim konjima. Dođeš li rano ljetno jutro u Ivandvor blizu Đakova možeš biti svjedokom predivnog prizora izlaska kobila i ždrebadi iz staja kad ih puštaju na ispašu. To će ti ostati u sjećanju!

A u Hlapićevoj biblioteci potraži slikovnicu “Medvjedići i ždrijebe iz Lipika”, bojanku i puzzle.

lipicanci
Recent Posts