O MACAMA I MAČKAMA

Znate li koliko brkova ima maca sa svake strane njuškice? I čemu joj služe?

Mačke imaju oko 12 brkova na lijevoj i isto toliko na desnoj strani njuškice, a služe im za ispitivanje svega nepoznatog na što nailaze u svojoj okolini, i za komunikaciju.

Da su mačke veliki spavači, to svi znamo. Tokom dana one provedu čak spavajući i do 20 sati. Najslađe spavaju danju jer su one po svojoj prirodi noćni lovci. Zato ćete ih noću, kad se ustanete iz kreveta, pronaći kako šeću stanom, istražujući prostor, igraju se, i pri tome znaju stvarati buku.

Zvukove kojima se mačka glasa nazivamo “mjaukanjem” (mijauuuuu), a kada je čujete da se glasa kao da si mrmlja u bradu, kažemo da “prede”. Mačka prede kad je zadovoljna, kad traži pažnju, utjehu i kad brine o mladim macama. I mjaukanje, i predenje ima svoj rječnik: nakon što upoznamo macu, naučit ćemo što nam poručuje načinom na koji mjauče ili prede.

Maca može okotiti 3-4 mačića, a u razdoblju jedne kalendarske godine može imati do 3 legla. Mlade mačiće nosi u trbuhu oko 60 dana. Mačići će nakon rođenja sisati majčino mlijeko 4-6 tjedana, a  potom će početi jesti krutu hranu što je uvod u njihovo odvajanje od majke kad su stari oko 2 mjeseca.

Znate li koji se dio tijela mačke može pojaviti i nestati? Rep, uši? Ne, to su pandže, naravno. Oštri nokti koje nazivamo pandžama služe joj za penjanje na drvo, za hvatanje plijena i borbu s neprijateljem. Kad joj ne trebaju, pandže se uvlače i njezine su šapice mekane da nas može pomaziti, a pri tome ne ogrebati.

I kao što su jedinstveni otisci na našim prstima, tako je jedinstven “uzorak” na nosu mačke; ne postoje dvije mačke s istim naborima. Nos mačkama omogućava jaki osjet mirisa, čak 14 puta jači od našeg ljudskog, što joj pomaže za snalaženje u prirodi.

Zanimljivo je i da mačke nisu zainteresirane za slatku hranu. Zašto? Jer nemaju osjet za slatko, za razliku od pasa pa im slatka hrana ne predstavlja nikakav izazov.

Mačke su inteligentne i snalažljive životinje, spremnije za samostalan život, bez čovjeka, od psa. No, mačka voli blizinu čovjeka koja joj daje sigurnost i osjećaj brige koji joj odgovara. Odlučite li se udomiti macu, bit će zabavan i zanimljiv stanar u vašoj obitelji.

Recent Posts