HLAPIĆ SAVJETUJE: UKLJUČITE DIJETE U PRIPREMU HRANE!

Djecu zanima sve novo, a postupci u kuhinji vrlo su raznovrsni i uključuju puno namirnica koje djeci izgledaju atraktivno. Neovisno koje su dobi, mogu biti uključena u pripremu hrane što će za njih biti igra i zabava, a istovremeno će učiti o pojedinim namirnicama, zdravoj ishrani i vidjeti kako se što priprema.

Trebate li neki sastojak izvagati, neka to učini dijete. Objasnite mu što vaga mora pokazivati i kako stavljati namirnicu u posudicu vage. Zaštitite površinu na kojoj radi i zabava može početi.

Sva jela koja treba složiti prije pečenja – pizzu, kolače…ostavite djetetu da to učini. Okružite ga namirnicama, objasnite kako teče proces, a dio priče prepustite i njegovoj inspiraciji.

Uključite dijete i u planiranje tjednog menija prije odlaska u kupovinu. Sjednite za stol i krenite s prijedlozima, uvažavajući njegove ideje. Pri tome se čvrsto držite vodilje da obroci budu raznovrsni, hranjivi i zdravi. Poželi li dijete jesti samo jedan tip hrane, ovo je prilika da mu objasnite zašto to nije uredu i kako će vaš obiteljski jelovnik izgledati puno bolje budu li se namirnice na meniju izmjenjivale.

Kad treba nešto miješati kuhačom, osigurajte djetetu veliku zdjelu (što veću u odnosu na sadržaj tako da što manje ispadne iz nje) i…neka miješa. Treba li izrezivati nešto modlićem, to je pravi posao za njega ili pak utiskivanje nekog uzorka u tijesto primjerice.

Starija djeca koja već znaju čitati, mogu vam „pomoći“ čitajući recept za izradu pojedinog jela. Na taj način će svoju ulogu doživjeti važnom, a vi ćete biti zadovoljni jer vježba čitanje.

Kako bi djeca zavoljela kuhanje, nemojte vaše druženje u kuhinji ostaviti na razini nužno obavljanog zadatka. Učinite sve da zavoli kuhanje. Ostavite prije svega sebi dosta vremena da ne budete užurbani i nervozni, odjenite pregače, stavite kuharske kape, pustite muziku i pokažite djetetu kako se može uživati u kuhanju.

dijete-kuha
Recent Posts