HLAPIĆ ODGOVARA: ZAŠTO SE IZMIJENJUJU GODIŠNJA DOBA?

Naša planeta Zemlja kreće se oko Sunca u eliptičnoj putanji. Iako njezina nepravilnost utječe da se Zemlja u određenom trenutku približi suncu na najmanju udaljenost, i udalji na najveću, to nije uzrok promjene godišnjih doba.

Uzrok promjene godišnjih doba je nagnutost zamišljene osi koja prolazi od pola do pola kroz središte Zemlje i oko koje se Zemlja rotira zbog čega se izmjenjuju dan i noć, ovisno o tome koji dio zemlje je okrenut prema Suncu, a koji nije.

Ta os je nagnuta vjerojatno iz razdoblja formiranja Zemlje kao planete. Vjeruje se da je u nju udario neki veliki meteorit i nagnuo je. Kako je nagnutost te osi uvijek ista dok se Zemlja kreće oko Sunca, u jednom dijelu tog jednogodišnjeg kruga Sjeverna zemljina polutka je nagnuta prema Suncu više pa prima sunčeve zrake direktnije te je onda kod nas toplije – ljeto.

U nastavku putovanja, Zemlja će doći u položaj da će i Sjeverna i Južna polutka biti u položaju da primaju jednaku snagu sunčevih zraka – te će na obje polutke toplina biti podjednaka – na jednom dijelu će biti jesen, na drugom proljeće. U nastavku kretanja ukošena os približit će Suncu Južnu polutku koju će obasjavati direktnije, a Sjevernu pod kutom te će u tom periodu u našim krajevima biti hladnije – bit će zima.

godisnja-doba
Recent Posts