PEČEMO KOLAČE I…UČIMO!

Svi znamo da djeca najbolje uče zabavljajući se. Atmosfera opuštenog druženja prisutna u kuhinji dok pripremo slastice može pružiti priliku za pouku iz raznih područja. U nekoj drugoj prilici, na nastavi ili učenjem iz knjige, ista tema možda bi bila doživljena kao suhoparna, dosadna i teško savladiva.

Pripremajući kolač, djeca mogu vizualizirati ono o čemu im govorite i mogu spoznati svrhu savladavanja znanja.

Možete ih podučiti primjerice – matematici. Najmanji mogu učiti brojati (jaja, jogurte, komade voća koje treba staviti u kolač), a oni stariji mogu naučiti kako se mjeri koja sastavina (tekućina u litrama/mililitrima, čvrste stvari u gramima/miligramima/kilogramima…), koliko grama sadrži kilogram, koliko mililitara – litra, razlomke (što znači ¼ šalice, a što 2/3) i slično.

Čitajući recepte djeca mogu učiti nove riječi: imena sastojaka, nazive tehnika pripreme. U kulinarstvu i slastičarstvu mnoge riječi dolaze iz drugih jezika, primjerice francuskog, pa evo prilike da zainteresirate dijete za strani jezik. Pripremajući karakteristične slastice za neku zemlju/kulturu/regiju, možete ih podučiti o nastanku slastice, ali i povijesti općenito.

Povezujući razne sastojke u pripremi kolača, možete im na primjeru objasniti: kako tekućina djeluje na brašno, kako jaja na šećer, a kako zagrijavanje mijenja smjesu koju stavljamo peći….

A kad na red dođe biranje modula i ukrašavanje kolača, dijete dobiva priliku iskazati svoje likovne talente: od crtanja do modeliranja. Sad se može izraziti na način primjeren svojoj dobi – ali u novom mediju i novoj tehnici.

I tko kaže da priprema kolača ne može biti i vrelo znanja!

Recent Posts