O BOJAMA

boje_manja

Boje su svuda oko nas, privlače nas i čine svijet veselim i raznolikim. Svatko od nas ima boju koju najviše voli: volimo nositi odjeću i cipele te boje, djeca biraju igračke najdraže im boje, odrasli kupuju predmete za kuću ili aute u boji koja im se najviše sviđa.

A koju vi boju najviše volite?

Boje koje najviše volimo odražavaju i našu prirodu i karakter, a djeluju i na naše raspoloženje. Tako crvena boja potiče naše tijelo na aktivnost, zelena boja, povezana s prirodom, djeluje umirujuće, žuta potiče naš mozak na bolju aktivnost i koncentraciju, plava nam podaruje mirnoću, a potiče i snenost, narančasta daje novu energiju, ljubičasta budi našu kreativnost…Crnu i bijelu zovemo i “nebojama”: previše crne djeluje na nas prijeteće i izaziva negativne promjene raspoloženja, a bijela potiče ohrabrenje i nadu, ublažava uznemirenost i nudi osjećaj mira i spokoja.

Naše oko može raspoznati čak 2000 različitih nijansi boja. Vidjeti boje u stvari je reakcija našeg oka na svjetlost koje ulazi u naše oko.

A znate li, vi kreativci s likovnim priborom, da se sve boje i njihove nijanse mogu dobiti miješanjem osnovnih boja – crvene, žute i plave? Narančasta nastaje miješanjem crvene i žute, zelena plave i žute, a ljubičasta plave i crvene. Međusobnim miješanjem ovih boja nastaju nove i tako u slijedu – cijeli svijet boja.

Najlakše ćete miješanje boja provjeriti s vodenim bojama ili temperama. Probajte i zabavite se!

Recent Posts