LUBENICA – VELIKI VODENI SPREMNIK

Lubenica je namirnica koje nas najbolje osvježi jer sadrži čak 92% vode i samo 6% šećera. Osim što našem tijelu pruža osvježenje i osigurava potrebnu tekućinu tijekom vrućih dana, bogata je i vitaminima i mineralima pa je stoga i zdrava.

Lubenica za rast treba toplo i sunčano vrijeme što potvrđuje njezino porijeklo iz južne Afrike, i podatak da se lubenica uzgajala i konzumirala i u starom Egiptu.

Zanimljivo je da su svi dijelovi lubenice – jestivi. Čak i kora, ali ju ne jedemo jer nije primamljivog okusa, posebice u usporedbi sa crvenim sadržajem unutrašnjosti. Najhranjivije su sjemenke tako da ukoliko ne uspijete baš svaku odstraniti, sažvačite je prije nego što je progutate – jako su zdrave!

Još je jedna zanimljivost vezana uz uzgoj lubenica: iako u prirodi rastu okrugle i jajolike lubenice, japanski poljoprivrednici su počeli uzgajati kockaste lubenice: uzgajaju ih u staklenim kutijama te izrastu prema obliku kutije. Iako je to osmišljeno kako bi ih, pravilnih oblika, bilo jednostavnije skladištiti, transportirati i pronaći im mjesto u hladnjaku, kockaste lubenice postale su hit i njihovi uzgajivači ih prodaju po značajno višim cijenama od standardnih okruglih lubenica.

Najveća zabilježena veličina lubenice je 121,93 kilograma. Uzgojena je u Americi i drži rekord prema Guinessovoj knjizi rekorda. Ukoliko je usporedimo s prosječnom težinom lubenice koja iznosi najmanje 2, najčešće 5-8, a najviše do cca 25 kilograma, možete zamisliti njezinu veličinu!

lubenica
Recent Posts