ČUDESNO LJUDSKO TIJELO

Ljudsko tijelo ne prestaje nas intrigirati. O puno stvari se pitamo svakoga dana, a mnoge izmiču našoj pažnji, uzimamo ih kao normalne ili nam se ne čine dovoljno interesantne da bismo o njima mislili.

Znate li primjerice koja je najučestalija boja očiju na svijetu: plava, zelena, ne, najčešće srećemo ljude smeđih očiju.

A kada najjače osjećamo mirise: ujutro kad se probudimo ili navečer? Iako nitko ne zna našto, utvrđeno je da je navečer naše osjetilo mirisa najbudnije. Najintenzivnije će nas privlačiti nešto fino što se kuha, najjače će nam mirisati cvijeće, ali nas i odbijati neugodni mirisi. Inače, naš nos može osjetiti 50.000 različitih mirisa, a znamo da nam je ovo osjetilo značajno manje razvijeno nego u brojnih životinja. Što li sve oni mogu raspoznati po mirisu?

Istovremeno, ljudsko oko može prepoznati oko 10 000 različitih boja, a tek rođena djeca boje ne vide uopće. A koliko ih ti sada znaš nabojati? Osim općenitih naziva za boje (žuta, crvena, plava….), nauči kako se zovu pojedine nijanse određene boje. Znaš li primjerice koja je “pariško plava”, a koja “mornarsko plava” boja? A znaš li koje boje treba izmiješati da dobiješ zelenu?

Razmišljate li kad udahnete, koliko puta to činite svakoga dana: 50, 100, 1000, 5000…? Zvuči nevjerojatno, ali činimo to svakoga dana 25.000 puta! Ova nesvjesna radnja ispunjava svaki trenutak našeg dana, i kad smo budni, i kad spavamo. A ima ih još! Čak 10% budnog vremena provodimo zatvorenih očiju – jer trepćemo. Pokušaj pronaći podatak koliko puta trepnemo u danu!

Zanima li vas koji je najjači mišić u našem tijelu, bit ćete iznenađeni ako vam kažemo da to nisu mišiči ruku ili nogu, već mišić koji nam omogućava da žvačemo hranu.

Začudit će vas i podatak da uši i nos nikada ne prestaju rasti, i kad naše tijelo odavno više ne raste. To je i razlog zašto kod nekih starih ljudi zamijećujemo ove dijelove tijela, jer se često ističu veličinom. Osim ovih organa, i mozak se dugo razvija, sve do kasnih 40-tih godina.

Koja je tebe zanimljivost o ljudskom tijelu iznenadila? Znaš li nešto zanimljivo što nismo spomenuli?

text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

ljudsko-tijelo-beba
Recent Posts