HLAPIĆ I MALA ŠKOLA HIGIJENE: AKO TREBAMO KIHNUTI ILI ZAKAŠLJATI….

O tome kako se treba ponašati kad osjetimo da ćemo kihnuti ili zakašljati (čak iako mislimo da nismo bolesni), da ne bismo ugrožavali druge ljude, djecu treba podučavati od najranije dobi.

Nije prihvatljiv stav kako djeca to ne mogu naučiti, kako ne mogu osvijestiti trenutak nagona za kihanjem ili kašljanjem, da neće moći koordinirati tražene pokrete, da su previše zaokupljeni igrom….Da, u početku će ići teško: djeca neće reagirati na takve upute, potom će to raditi na krivi način, no s vremenom će usvojiti i tu „vještinu“ kao i brojne druge.

U tom (dugotrajnom) procesu nemojmo zaboraviti koliko mi svojim ponašanjem možemo doprinijeti da i oni počnu prihvaćati ove bitne higijenske navike jer, kao što znamo, djeca uče oponašajući odrasle. Iznenadit ćete se kad usvoje ovu vještinu, kako će je revno ponavljati jer će im preći u naviku.

Naučite svoje dijete da kad mu dođe potreba da zakašlja ili kihne, okrene glavicu u stranu, od drugih ljudi, djece, koja su mu u tom trenutku blizu i da podizanjem nadlaktice i ramena u stvari „zakašlje“ ili „kihne“ u vlastiti rukav tj. nadlakticu.

Navike nastaju u ranom djetinjstvu. Učinimo zdravstvene navike djelom odgoja naše djece!

gita_zuto
Recent Posts