ZAŠTO JE DORUČAK VAŽAN?

dorucak_Gita

Nakon što smo cijelu noć spavali, a zadnji obrok imali prethodnog dana, doručak je iznimno važan obrok koji će našem tijelu omogućiti da dobro započne dan, da s lakoćom možemo sudjelovati u nastavi, da nam pažnja ne bježi, da lako pamtimo, budemo veseli i raspoloženi za sport i druge slobodne aktivnosti i za igru.

Neki od vas možda preskaču doručak jer vole što duže ujutro spavati prije odlaska u školu. No, nekoliko desetaka minuta dužeg sna bit će tek trenutno zadovoljstvo, dok je doručak bitan za cijeli dan pred nama.

Sada kad znamo koliko je doručak važan, valja saznati i što je najzdravije jesti za doručak. Evo nekoliko ideja za doručak koji će k tome biti i brzo pripremljen:

-žitarice od cjelovitog zrnja, mueslie, zobena kaša – dodajte toplo ili hladno mjeko ili jogurt i posipajte sušenim voćem, primjerice grožđicama
-voćni frape s mlijekom ili jogurtom
-voćna salata koja može biti pomiješana s jogurtom
-tost s laganim sirnim namazom
-tost na koji stavite svježu rajčicu i sir

Uzimanje mlijeka i mliječnih proizvoda vrlo je važno jer u djetinjstvu i mladosti gradimo kosti koje moraju biti čvrste i dugo nam služiti. Suho voće odličan je izvor energije, a voće i povrće tijelo opskrbljuje vitaminima i mineralima. Važno je isto tako mijenjati ono što jedemo za doručak kako bi organizam dobivao različite hranjive sastojke.

A.., ukoliko ste baš najveća spavalica na svijetu, ponesite nešto sa sobom i pojedite dok hodate prema školi: bananu, energetsku pločicu, neki zdravi mlječni napitak…

Recent Posts