NAJDUŽI DAN U GODINI

solsticij

Znate li da dan najdulje traje 21. lipnja? Riječ je o astronomskoj pojavi koju nazivamo ljetnim suncostajem ili solsticijem. Iako je taj dan i službeni početak ljeta kojem se svi tako jako radujemo, dani se, otkriva nam Hlapić, nakon 21.lipnja, već počinju skraćivati.

Ljetni suncostaj se u mnogim kulturama obilježava od davnina. Po hrvatskoj narodnoj predaji, Sunce za vrijeme ljetnog solsticija tri puta zastane na nebu. Dolazak ljeta naši su stari slavili narodnim veseljem uz krijesove, običaj koji se u mnogim našim krajevima zadržao i danas.

Izvan naše domovine, danas napoznatija svetkovina ljetnog suncostaja događa u Stonehengeu u Velikoj Britaniji, gdje se ljudi okupljaju kako bi, na najdulji dan u godini, dočekali izlazak sunca iznad veličanstvene građevine od ogromnih kamenih blokova koja se počela graditi prije 5000 godina i potječe iz perioda od mlađeg kamenog do starijeg brončanog doba. Iako se ne zna sa sigurnošću, jedno od mišljenja je da je služila predviđanju astronomskih pojava, uključujući i ljetnog suncostaja.

Recent Posts