GUŽVA U VRTU I VOĆNJAKU!

pcela-i-cvijet-mala

Kad se proljeće probudi u punom smislu i kasnije tokom ljeta, posjeta vrtu ili voćnjaku izazivat će pitanje: što se ovdje događa, tako je sve puno aktivnosti? Kukci će letjeti na sve strane i pri tome bučiti krilima. Bumbar će biti najbučniji u svom obilasku od cvijeta do cvijeta, pčele i ose nešto manje bučne, a najtiši – leptiri.

Razlog zašto su svi tako “zaposleni” su mirisi nektara cvijeća kojima su kukci privučeni. Nektar je slatka tekućina koja se nalazi unutar cvijeta i on cijeloj ovoj radišnoj ekipi služi kao hrana da bi oni sami rasli i razmnožavali se. Tako cvijeće pomaže kukcima.

Hlapiću, znaš li nam reći što kukci čine za biljke čije cvjetove obilaze?

Seleći se s cvijeta na cvijet, kukci pomažu oprašivanju cvjetova: na njihove nožice hvata se polen s muškog dijela cvijeta (prašnika) te ga oni tako prenose do ženskih dijelova cvijeta – tučka, on pada u njegovu dubinu gdje se nalazi zametak sjemena koje, oprašeno, počinje klijati, razvija se u sjemenku, a onda će se oko sjemenke oblikovati plod te biljke. I eto nam, primjerice, jabuke!

Upravo su stoga kukci jako korisni; zahvaljujući njihovoj pomoći, biljke nam daju hranu. Zanimljivo je razmisliti o tome koliko se aktivnosti dogodi dok biljka stoji na istom mjestu – mameći kukce svojim mirisnim nektarom.

tulipan_mala
anemone-mala
cvijet_prasnici_mala
Recent Posts