OD ČEGA RASTU BILJKE?

drvece_mala

Sav živi svijet za svoj rast i opstanak treba energiju koja dolazi iz hrane. Zamislite samo koliko različitih tipova hrane jedemo mi ljudi! Životinje jedu manje raznoliku hranu; neke samo biljke, druge se hrane mesom i/ili ribom, a one koje jedu sve nazivamo – svejedima (kakvi smo i mi sami :).

No, što je s biljkama? Nismo ih nikada vidjeli (osim nekih vrsta koje jedu kukce, uff…) da nešto jedu. A svejedno rastu i razvijaju se.

Kako to čine?

Ključna je riječ – poučava nas Hlapić – fotosinteza. To je proces kroz koji biljke dolaze do energije. Iz tla uzimaju vodu koja prolazi kroz tijelo biljke ili stablo i dolazi do lišća. Lišće pak sa svoje strane, koristeći čestice koje se zovu klorofil (zbog kojih je lišće zelene boje), uzima ugljični dioksid iz zraka te se u spoju s vodom i uz pomoć sunca, ova smjesa pretvara u šećer – glukozu. Glukoza hrani biljake, daje im energiju za rast.

Osim procesa fotosinteza, za biljku su značajni i minerali koje uzima zajedno s vodom iz tla. Nedostatak nekih minerala onemogućit će rast biljke, tako da se pri uzgoju bilja zemlja za uspješan rast ponekad nadopunjuje mineralima koji nedostaju.

Za kraj, ne zaboravimo da biljke, uzimajući ugljični dioksid iz zraka ispuštaju kisik, tako važan za život nas ljudi i cijelog životinjskog svijeta. Mi pak izdišući ispuštamo ugljični dioksid…i tako se sve vrti u savršenom krugu. Mi njima, oni nama….

Čudesan je ovaj svijet!

Recent Posts