HLAPIĆEVA ŠKOLA ŠTEDNJE: ZAŠTO ŠTEDIMO?

kids-saving-money

Draga djeco, znamo da često od svojih roditelja čujete riječ “štednja” ili razgovor o tome kako “treba štedjeti”. Pitate se: Zašto se mora štedjeti? Koji je smisao toga?

Novac koji odrasli ljudi zarađuju svakodnevnim marljivim odlaskom na posao i odgovornim obavljanjem svog posla treba dobro rasporediti: dio za svakodnevne potrebe npr. odlazak u dućan po namirnice za jelo i račune. Dio treba pokušati uštedjeti za neke skuplje stvari koje želimo i za koje nam treba više novaca, a dio novca treba staviti sa strane za neke situacije i troškove koje nismo mogli predvidjeti.

Jednako kako se vaši roditelji ponašaju prema kućnom budžetu, tako se i vi trebate ponašati prema svom džeparcu, novcima koji vam roditelji daju za vaše potrebe: ne treba sve potrošiti na slatkiše, već dio novaca pokušati – uštedjeti.

Primjerice, možda ćete trebati štedjeti nekoliko mjeseci za novu košaru za svog kućnog ljubimca, a ako ga iznenada treba odvesti veterinaru i za to će vam biti potreban novac pa ćete posegnuti za novcem kojeg ste – uštedjeli.

Novac nije sam sebi svrha, kao što to nije niti štednja novca. Štednja nam omogućava da ostvarimo neke svoje snove – kupimo neku skuplju stvar, otputujemo na neko čarobno mjesto– i… da se osjećamo sigurnijima.

Recent Posts