I ŽIVOTINJE UČE?

Kao što vaši roditelji, djedovi i bake, odgajatelji i učitelji uče vas, djeco, tako i životinje uče svoje mlade. Učiti od odraslih znači preuzimati njihova iskustva i ne učiti na “vlastitoj koži”, vlastitim iskustvom što je također način učenja, ali često ne baš ugodan.

Učenjem od odraslih ubrzano stječemo znanja o svijetu oko sebe, nešto za što bismo vlastitim iskustvom trebali puno više vremena, napora, pokušaja i pogrešaka.

Neki će reći da je učenje vlastitim iskustvom vjerodostojnije i da se naučeno prihvaća s više ozbiljnosti, no, prijenos znanja u ranoj dobi je nezamjenjivo.

Životinje moraju naučiti nekoliko bitnih stvari: tko su prirodni neprijatelji, kako se od njih obraniti, kako pronaći hranu i zaklon i gdje je najbolje mjesto na kojem će se na svijet donijeti mladi i podizati ih do samostalnosti.

Mlade životinje uče promatrajući i oponašajući što rade starije. Uloga roditelja pri tome mora biti aktivna, odnosno, odrasla životinja se ne može osloniti samo na to da mlada uči promatranjem, već je navodi na situacije u kojima će naučiti vještine preživljavanja.

Tako će odrasle životinje u jednom trenutku prestati opskrbljivati svoje mlade hranom i naučiti ih kako da hranu nađu sami. Mladi će se u jednom trenutku buniti i zahtijevati da im se hrana osigura, no majka će ustrajati, biti uporna, pomalo nemilosrdna, sve sa ciljem da njeno mlado postepeno postane spremno za samostalan život.

Životinje će poučiti svoje mlade i kakvo skrovište moraju imati kako bi se zašititili od prirodnih neprijatelja, odnosno, da ih te životinje ne mogu dosegnuti u njihovom skloništu.

Kao i kod ljudi, mnogo onoga što su nas roditelji učili ne prihvaća se odmah ili se barem ne stječe potrebna vještina. No, poduka će se pokazati važnom u trenutku kada mlada životinja dođe u situaciju koju će riješti zahvaljujući poduci roditelja.

Tko je bio u prilici gledati kako životinja uči svoje mlado, ne zaboravlja prizor jer se sve odvija nama nerazumljivom komunikacijom, no pažljivom promatraču neće promaknuti govor tijela i razumijevanje situacije.

Ukaže li se prilika i vama, s pažnjom promatrajte kako životinje uče svoje mlade. Bit će zanimljivo!

patka-s-mladima
Recent Posts