ŠTO NAM GOVORE MIRISI?

dijete-i-cvijet_mala

Proljeće je stiglo, godišnje doba s najviše mirisa koji nastaju buđenjem prirode. Iz tjedna u tjedan zrak će biti ispunjen sa sve više mirisa cvijeća, drveća i grmlja koje će cvasti, prizivajući kukce koji će svojim posjetama cvjetovima vršiti funkciju oprašivanja.

Iako znamo da se životinje, posebice psi u svijetu mirisa snalaze puno bolje od nas ljudi, i mi svojim nosevima možemo razlikovati do čak 10.000 različitih mirisa. Ugodnih i neugodnih. Kako to funkcionira?

U našem nosu nalaze se stanice koje raspoznaju mirise i šalju “poruke” prema našem mozgu o konkretnom mirisu. Mozak tada, prema tipu mirisa, uvjetuje naše razumijevanje okoline i situacija. Npr. miris će nam reći da je neka hrana izgorila, miris košene trave da je ljeto blizu, a miris hrane učinit će da nam je neka hrana boljeg okusa, a druga manje dobrog. Da bismo to potvrdili, pokušajte začepljenog nosa uzeti neku hranu koju ne volite…Više nije tako strašno, zar ne?

Mirisi nas mogu i potsjećati na nešto poznato: miris nekog kolača na našu baku, miris lavande na ljeto, miris kestena na jesen…

Nos nam ne služi međutim samo za detektiranje mirisa. Kroz njega udišemo zrak u pluća, on zaustavlja nečiste čestice i alergene iz zraka da (manje) ulaze u naše tijelo i zagrijava hladan zrak zimi prije nego što uđe u naša pluća.

Proljeće je…uživajte u mirisima dok ste u prilici i naučite ih prepoznati. Bit će zabavno i mmmmmmmirisno!

Recent Posts