MEDUZA – NEUGODNO IZNENAĐENJE U MORU

meduza_mala

Meduze žive u svim svjetskim morima. Izgledaju poput kišobrana, iz kojeg vire žarnici (trakice koje izlaze iz klobuka) koji nas mogu opeći, a pošto sadrži otrov to može biti jako bolno.

Meduze mogu biti manje, ali i dosta velike i jarkih boja, no neke vrste su prozirne tako da ih u moru ne zamjećujemo. Upravo zbog te osobine, često se dogodi da ne znamo da smo njima okruženi pa se neugodno iznenadimo kad nas opeće.

Meduze su u stvari jedna od životna faza bića koje nazivamo žarnjacima. Prvi dio života provode kao polipi, pričvršćeni za podlogu u moru; kad postanu meduze slobodno plutaju u vodi. Često se kreću u grupi u kojoj zna biti i po 100.000 jedinki. Jedu planktone i zanimljivo je da meduze nemaju mozak.

Ukoliko vas ili nekog u blizini opeče meduza, bitno je ne dirati žarnike koji se zalijepe za kožu nego ih odstraniti ispiranjem u morskoj vodi (ne vodom iz slavine). Može pomoći i limunov sok ili obični ocat.

Promatrane na sigurnoj udaljenosti, u akvariju, meduze pružaju nesvakidašnje lijepi prizor, prelamajući svjetlo u svojim prozirnim tijelima.

Recent Posts