LAV-KRALJ ŽIVOTINJA

lavovi_mali

Lav je druga najveća divlja mačka, odmah iza tigra. Za razliku od brojnih drugih životinjskih vrsta kod kojih nije jednostavno razlikovati mužjaka i ženku, mužjak lava svima je prepoznatljiv zbog veličanstvene grive, dok lavica grivu nema.

Za razliku od drugih mačjih vrsta, lavovi su društveni i najčešće žive u čoporima u kojima je po nekoliko lavova, lavica i njihov podmladak. U lovu su lavice puno spretnije od lavova i one brinu za hranu cijelog čopora. Kad ne love, lavovi odmaraju i tako sakupljaju energiju kao i sve mačje vrste; mogu provesti spavajući i do 20 sati dnevno.

Žive u Africi i Indiji, naseljavajući područja savana i niskog raslinja. Više su aktivni danju nego druge mačke, ali love i noću, i u sumrak. Njihov plijen su antilope, jeleni, bizoni, pa čak i žirafe. Mogu trčati brzinom do 80 kilometara na sat, ali samo kratke dionice. Ukoliko im plijen pobjegne u prvom trku, vrlo vjerojatno ga neće moći dostići jer lav neće dugo izdržati trk u velikoj brzini.

Prepoznatljiva rika lavova tako je snažna da ju se može čuti s udaljenosti i do 8 kilometara! Možda ste je čuli iz obližnjeg zagrebačkog ZOO dok ste šetali parkom Maksimir.

Recent Posts