HOBOTNICA – SPRETNI LOVAC

hobotnica_mala

Hobotnice žive u toplim i umjereno toplim morima. Neke pronalazimo na dnu mora, dok se druge žive u plićacima, uz stijene.

Hobotnica nema kostiju tako da svoje mekano tijelo može stisnuti u kroz nevjerojatno mali prolaz. Imaju glavu na kojoj se nalaze oči i kljun nalik ptičjem koji koriste da dospiju do mesa rakova i školjaka kojima se hrane. Iz glave izlazi 8 dugačkih krakova koji s donje strane imaju po dva reda pipaca koji služe kao osjetila.

Smatraju se inteligentnijima od sličnih živih vrsta; njihov mozak i živčani sustav dobro su razvijeni. Imaju jako dobar vid i izvrstan osjećaj dodirom. Od napadača se brani prikrivanjem i promjenom boje kako bi se uklopila u okolinu. U svom tijelu krije i vrećicu s crnilom koji ispusti kad želi zbuniti neprijatelja.

Svojim krakovima zna prenositi kamenje i graditi neku vrstu utvrde na morskom dnu. Dan provodi sakrivena u svojoj pukotini u koju se redovito vraća i skriva u opasnosti. Mogućnosti prilagodbe okolini služi joj i za uspješan lov. Pritaji se, promatra i čeka prolaznika kojeg će pokušati uloviti.

Za razliku od hobotnica koje žive kod nas u Jadranskom moru, u oceanima žive puno veće vrste čiji raspon krakova može dosezati i preko 4 metra.

Recent Posts