ŠTO SU TO URAGANI I KAKO NASTAJU?

uragan_mali

Uragan je tropska oluja koji uzrokuje iznimno jake vjetrove i obilnu kišu. Hlapić je saznao da nastaju nad toplim tropskim morima, a ovisno u kojem dijelu svijeta se stvori ima drugačiji naziv: uragan – nad Atlantikom, tajfun – nad Tihim oceanom ili ciklon – nad Indijskim oceanom.

Nastaje nakupljanjem grmljavinskih oluja uz prisustvo određenih meteoroloških uvjeta i topline mora koje mora biti toplije od 26,5oC. Upravo ga more “hrani” svojom toplinom i vlagom što je i razlog da dolaskom do kopna njegova snaga naglo opada, uragan se “gasi”, a najjače pogođena budu upravo obalna područja.

Uragani se klasificiraju po prosječnoj brzni vjetra koju uzrokuju. Tako oni najslabiji prve kategorije dosežu brzinu od 119-152 kilometra na sat, druge 154-176 km/h, treće 178-209 km/h, četvrte 211-250 km/h, a pete iznad 250 km/h. Svaki uragan dobiva i svoje ime, najčešće je ono žensko.

Oblačni sustav uragana ima promjer od 150 do 600 kilometara, a u sredini se nalazi tzv. “oko”, promjera 8-25 kilometara gdje se ne događa ništa. Kad uragan prolazi nekim područjem, u trenutku kad prolazi “oko” sve s umiri, čak zasja i sunce, da bi njegovim prolaskom nastavili puhati snažni vjetrovi, ali iz suprotnog smjera jer u uraganu vjetrovi imaju kružno kretanje.

U umjerenim geografskim širinama kakve su ove gdje mi živimo, takvih meteorloških pojava srećom nema. Ciklone koje se formiraju u Europi znatno su blažih karakteristika, a naš najjači vjetar, bura, koliko god neugodna pa čak i opasna bila, ne može se mjeriti ni s najslabijim uraganom.

Recent Posts