KAKO NASTAJE MMMMM…ČOKOLADA?

cokolada_mala

Pitali smo Hlapića kako nastaje čokolada. Evo što je saznao!

Zrnati plod drveta kakaovca koja rastu u šumama Amazone daje osnovnu sirovinu za proizvodnje čokolade. Stablo kakaovca rađa mahune u kojima se nalaze bobice kakaa. Nakon što se bobice izvade, ostavljaju se da fermentiraju i da se suše na suncu.

Tako osušene bobice otpremaju se u tvornice čokolade gdje se prvo čiste i prže, a potom se specijalnim strojevima mrve i potom melju tako da nastaje kakao masa. Iz mase se odvaja kakao maslac te se suha tvar melje u prah najveće finoće. Njoj će se u postupku izrade čokolade ponovno dodavati kakao maslac, ali u manjoj mjeri, šećer i vanilija.

Povijest čokolade jako je duga. Plodove kakaovca prvi su ga počeli koristiti stari narodi Južne Amerike, drevne Maye, kuhajući smljevene plodove kakaovca u vodi, pridodajući začine poput vanilije i čilija i pijući je kao toplu, ali ne i slatku tekućinu. Nazivali su je “hranom bogova”.

U Europu su je donijeli španjolski osvajači i tek su Španjolci od čokolade napravili slatkiš, dodajući šećer, cimet…Dugo su kao tajnu čuvali od čega izrađuju čokoladu, ne želeći otkriti da je riječ o bobicama kakaa koje se onda melju.

Čokoladu kakvu danas jedemo prvi je proizveo Nizozemac Van Houten 1828.g. uspjevši odvojiti kakao maslac od suhe tvari koju je potom mrvio u prah čime je čokolada postala manje masna i lakše probavljiva.

Par desetljeća kasnije Englezi su prah počeli miješati sa šećerom i rastopljenim kakao maslacem što je stvorilo prvu čokoladu za jelo.

Nakon što su čokoladi počeli dodavati mlijeko i proizvoditi prvu mliječnu čokoladu, švicarci predvođeni g. Lindtom usavršavali su proizvod napravivši prvu čokoladu koja se u ustima – topila.

Ono što je uslijedilo, svi znamo. Mmmmm, volimo čokoladu!

Recent Posts