NAŠA PLANETA: OCEANI

koraljni-greben-mala

Svake godine 8. lipnja obilježavmo Dan oceana. A znate li što su oceani i koliko ih ima?

Oceanima nazivamo velike vodene mase koje zajednički ispunjavaju čak ¾ ili 71% Zemljine površine. Hlapić je saznao da naziv “oceani” dolazi od naziva grčkog boga mora i voda – Okeana.

Te velike površine slane vode međusobno su povezane, a razdjeljuju ih kontinenti i otočja. Sve zajedno nazivamo ih Svjetskim oceanom, a čini ga 5 cjelina: Tihi ocean, Atlantski ocean, Indijski ocean, Južni ocean i Arktički ocean. Ovaj poslijednji, Arktički, stručnjaci oceanografi nazivaju Arktičkim morem i smatraju ga sastavnim dijelom Atlatskog oceana.

Manja morska područja, nazivaju se morima – kao što je Sredozemno more u našoj blizini ili naše Jadransko more – zaljevima, prolazima…

Najveći ocean je Tihi ocean (drugi naziv mu je Pacifik) kojeg je tako nazvao veliki portugalski istraživač Magellan, iako njegove vode nisu uvijek mirne. U njemu se nalazi i najdublja točka na svijetu, Marijanska brazda, gdje je dubina oko 11.000 metara, a prosječna dubina mu je 4.300 metara. Za usporedbu, udaljenost od 11 kilometara otprilike odgovara zračnoj (!) udaljenosti od Zagrebačkog velesajma do Sesveta, od Rijeke do Kraljevice, od Splita do aerodroma u Kaštel Štafiliću, od Osijeka do Ernestinova, od Dubrovnika do Trstenog, nešto je malo manja od zračne udaljenosti od Varaždina do Čakovca…U Tihom oceanu, u blizini obale Australije, u Koraljnom moru nalazi se i Veliki koraljni greben, veličanstvena ekološka cjelina u kojoj živi bezbroj živopisnih morskih bića i riba najljepših boja.

Manji od njega je Atlantski ocean, veličine kao 6,5 površine Sjedinjenih Američkih Država. Hm, manji…Proteže se između Amerika, Europe i Afrike, od Sjevernog do Južnog pola tako da temperature Atlantika jako variraju; od +28oC u blizini Ekvatora do blizu “nule” u subpolarnom području.

Još manji od Atlantskog je Indijski ocean u prostoru između Afrike, Azije i Australije i Oceanije. Indijski ocean je dom mnogih morskih ugroženih vrsta: kornjača, tuljana, morskih krava.., a upravo ovdje živi i najveća populacija kitova.

Južni ocean, kao što mu i samo ime kaže, nalazi se oko južne Zemljine polutke, oko Antaktika i u njemu žive pingvini, ptice albatrosi, plavi kitovi i tuljani.

Najmanji, Arktički ocean nazivaju i Sjevernim polarnim morem ili Arktikom. On je najmanji iako je, iz ljudske perspektive, riječ je o nesageldivim prostranstvima. Većim dijelom zaleđen, dom je polarnog medvjeda, polarnih lisica i tuljana. Zanimljivost polarnih mora su ledene sante kojima se tek manji dio vidi izvan vode dok je puuuno veći dio pod morem pa je opasnost za plovidbu tim veća.

Uz polarna mora nema stalnih naselja ljudi, osim istraživačkih kampova u kojima borave znanstvenici proučavajući ledeni svijet kako bismo svi o njemu znali što više.

Recent Posts