ZNATE LI PREPOZNATI ZASTAVE?

zastave_mala

Zastave su simboli država, regija, gradova, organizacija, sportskih klubova, institucija, grupa ljudi okupljenih oko istih ideja i istih vrijednosti… Zastava se razvija i u trenutku velikog poduhvata kao što je bio dolazak prvog čovjeka na mjesec ili prvo osvajanje najvišeg svjetskog planinskog vrha, Mount Everesta.

Gledajući zastave kako vijore u nizu, Hlapić je zamijetio šarenilo boja i pojavljivanje određenih simbola u većoj mjeri. Znate li koji se simboli najčešće pronalaze na zastavama? Sunce, Mjesec, zvijezde, križ, trokut, kvadrat…

Na nekim državnim zastavama nalaze se i simboli životinja ili, kao primjerice na kanadskoj zastavi – javorov list. Vrlo često se na državnim zastavama nalazi i grb.

Najveći broj zastava je pravokutnog oblika, više ili manje izduženog, ali postoje i iznimke: švicarska zastava i zastava Vatikana koje su kvadratnog oblika, a zastava Nepala nepravilnog, sasvim jedinstvene forma.

Najčešće se koriste crvena i bijela boja, potom ostale tzv. “primarne boje” (plava, zelena i žuta). Na najvećem broju zastava susrećemo 2-3 boje, ali ima primjera i vrlo šarolikih državnih zastava.

Našu zastavu tzv. “crven-bijeli-plavi” s prepoznatljivim grbom s crvenim i bijelim poljima sigurno znate prepoznati. Naučite prepoznavati i zastave drugih zemalja. Zabavno je i korisno!

ZNATE LI PREPOZNATI ZASTAVE?
Recent Posts