GORILE – UGROŽENA VRSTA

gorila_mala

Na svijetu, u visokim planinama Afrike i u nekoliko zaštićenih parkova središnje Afrike živi još samo nekoliko stotina gorila. Ugrožene su lovom i bolestima te im se broj stalno smanjuje.

Gorile su biljojedi: jedu bambus, lisnato bilje i ponekad male insekte. Da bi bila sita, odrasloj gorili potrebno je do 30 kilograma hrane svakoga dana.

Visoki su oko metar dok hodaju na 4 noge. Žive 40-50 godina, u čoporima. Svaki čopor ima vođu koji brani čopor rastjerujući ostale životinje podižući se na stražnje noge i udarajući se u prsa.

Gorile su po mnogočemu bliske čovjeku. Smatramo ih vrlo inteligentnim životinjama: mogu naučiti koristiti određeno oruđe, a može ih se naučiti i znakovnom jeziku.

Recent Posts