SLONOVI – NAJVEĆE KOPNENE ŽIVOTINJE

slonovi_mala

Slonovi su najveće kopnene životinje na svijetu. Žive u dijelovima Afrike i Azije pa prema tome postoje i dvije osnovne vrste slonova: afrički i azijski. Razlikuju se po tome što i ženka i mužjak afričkog slona imaju kljove, a kod azijskog, kljove ima samo mužjak.

Kljove im služe da bi kopali i tražili hranu, pa čak i da bi došli do podzemnih tokova vode. Naći obilje vode za slonove je jako bitno jer im dnevno treba čak preko 200 litara vode!

Velike uši slonovima služe da bi se rashladili u toplim krajevima gdje obitavaju. A čemu im služi surla? Surla je osjetilo kojim slon prepoznaje objekte: po obliku, veličini i temperaturi. Pomoću nje podižu hranu i nose je u usta ili srču vodu i izlijevaju je u usta. Surla im može narasti i do 2 metra i samo ona težiti do 150 kilograma.

I tako veliki, slonovi mogu plivati. Surla im u tom trenutku služi da dišu ukoliko je voda tako duboka da se potope.

Slonovi zbog veličine nemaju puno prirodnih neprijatelja; ponekad se lav namjeri na mladog slona ili bolesnog. No, ukoliko je krdo u blizini oni će ga ograditi i obraniti ga. Najveći neprijatelj slonova su ljudi koji uzimaju teritorij za svoje potrebe i mijenjaju prirodno stanište slonova.

Recent Posts