ZAŠTO SE SMIJEMO?

Smijeh je instiktivna radnja koju potiče nešto što vidimo, o čemu razmišljamo, zamišljamo ili osjećamo. Smijemo se nečijoj nespretnosti, vicu, humorističnom filmu ili crtiću. Smijemo se i kada želimo iskazati simpatije prema osobi s kojom komuniciramo, da bismo uspostavili dobar međuljudski odnos, pokazali dobronamjernost, da bismo iskazali svoje dobro raspoloženje, veselje, razdraganost….

Kada se dijete počne smijati, znači da je počelo uspostavljati veze s okolinom koja ga okružuje pa to smatramo napretkom u njegovom razvoju. Prvo se samo osmjehuje, a potom savladava tehniku smijanja i smije se “cijelim tijelom”, glasno i neobuzdano. Od sada nadalje, osmijeh će komunicirati da se osjeća dobro, da je zdravo i zadovoljno. Djeca se smiju spontano i nesuspregnuto, a odrastanjem će smijeh postati više “kontroliran”, korišten u situacijama koje se kao takve prihvate socijalizacijom i razvojem osobnog smisla za smiješno.

Smijeh potiče brojne dobre učinke u našem tijelu: tijelo se aktivira, ubrzava kucanje srca, udišemo više kisika koji bolje opskrbljuje naše tijelo, slično učinku tjelovježbe, pomaže sagorjevanju kalorija i mršavljenju, jača imuntet, regulira razinu šećera u krvi, priprema nas za zdravi san, umanjuje bolove ukoliko nas nešto boli.

Smijeh je sličan disanju. Dok se smijemo, izbacujemo zrak kroz usta. Probajte!

Kažu da se čovjek nasmije 17 puta na dan, kažu i da je “smijeh-lijek”, da je smijati se – zdravo. A kažu i da je smijeh besplatan, a potiče da se mi osjećamo bolje i da se ljudi oko nas osjećaju dobro u našem društvu.

A čemu se vi najviše smijete?

djeca-smijeh
Recent Posts
Hlapićev dućan