HLAPIĆ SAVJETUJE: O ŽIVOTU S KUĆNIM LJUBIMCEM

djecak-i-pas-jesen_mala

Mnogima od vas velika je želja imati kućnog ljubimca: psa, mačku, pticu, ribice, hrčka…ali znate li da s ljubimcem dolaze i obaveze koje ne možete odložiti, niti uvijek ostaviti nekome drugome da ih obavi?

Psi moraju ići u šetnju nekoliko puta na dan, mačkama morate mijenjati pijesak, pticama čistiti krletku, ribicama mijenjati vodu i čistiti akvarij i sve njih treba u određenim razmacima hraniti i, osim ribicama, davati svježu vodu za piće. Iako roditelji sigurno neće očekivati od vas da se u potpunosti samostalno brinete o ljubimcu, svakako nije u redu da vi preuzmete samo maženje i igranje i da nemate nikakvu drugu obavezu.

Najispravnije bi bilo, već prije uzimanja kućnog ljubimca, dogovoriti u obitelji što će biti čija briga i odgovornost, a potom, kako će suživot s ljubimcem teći, dogovarati raspodjelu i svih drugih obaveza koje će se pojavljivati. Bitno je da kućni ljubimac dobiva sve što mu je potrebno da bi njegov život bio dostojanstven, što više prirodan, zdrav i sretan.

Većina životinja traži povremene odlaske kod veterinara, liječnika za životinje, a taj se odlazak mora platiti. Iako će se roditelji pobrinuti za novac, bilo bi lijepo kada biste i vi od svog mjesečnog džeparca odvojili nešto novca i stavljali ga za tu namjenu na stranu te simbolično sudjelovali u podmirivanju troška liječenja vašeg ljubimca. To će vam donijeti dobar osjećaj, vidjet ćete!

Možete mu, svojim novcima koje uštedite, kupiti i neku igračkicu ili poslasticu koju će voljeti najviše.

Najbitniju stvar ostavili smo za kraj da se dobro upamti: niti jedna životinja nije vaša igračka, nego prijatelj. Životinju ne treba pretjerano uznemiravati, pa čak niti milovanjem i igrom. Naučite osjetiti kad se vaš ljubimac zasiti igre i druženja i poželi trenutak mira i odmora. Poštujte ga i on će vam se s veseljem približiti kad ponovno bude raspoložen.

Ljubimca kojeg ste uzeli u svoj dom, ne možete bez odgovornosti kroz neko vrijeme ostaviti na ulici. Ukoliko postoje opravdani razlozi zašto više ne može biti u vašoj obitelji, trebate se, zajedno s roditeljima, pobrinuti da mu pronađete novi dom i da taj događaj “selidbe” prođe sa što manje stresa za životinju. O tome ćete se detaljnije moći posavjetovati s veterinarom ili nekom udrugom koja se bavi životinjama.

Hlapić vam poručuje: Volite svoje ljubimce i pružite im sretan život!

Recent Posts