VRIJEME MAŠKARA

kids-1592183_1920

Vrijeme je maškara, a mi ga ove godine ponovno obilježavamo kako smo navikli: u karnevalskim povrkama, veseljem i druženjem.

Fašnik, karneval, poklade ili kako ga djeca nazivaju – “maškare” – tradicionalno je narodno veselje koje se svake godine događa pred kraj zime. Potječe iz davnih dana kada su se bučnim zabavama tjerala sva zla i hladna zima i obilježavao skori dolazak proljeća.

U vrijeme maškara, odijevanjem kostima i stavljanjem maski možemo postati bilo tko i uživiti se u masku koju nosimo. Djevojčice mogu postati vile, princeze ili junakinje crtanih filmova, a dječaci preuzeti ulogu njihovog omiljenog akcijskog junaka. U dane karnevala, sve se to događa u okruženju zabave, pjesme, plesa i zamamnog mirisa krafni.

U svijetu se najpoznatiji karnevali održavaju u Rio de Janeiru, Veneciji, belgijskom gradu Binche i austrijskom Imstu.

U našoj su domovini najpoznatiji Riječki karneval i Samoborski fašnik, a najatraktivnije tradicionalne karnevalske skupine “zvončari” iz Primorja i “bušari” iz Slavonije i Baranje.

Karnevali imaju i dječje karnevalske povorke u koje se uključuju samo mališani, najčešće u grupama: ulicama šeću i pjevaju bubamare, raskoš boja pokazuje cvijeće, ponosno stupa drveće, zaigrano mašu publici naši prijatelji iz životinjskog svijeta, obasjavaju nas sunce, mjesec i zvijezde, uveseljavaju junaci animiranih filmova…

Draga djeco, Hlapić vas poziva na dobru zabavu, na nekom poznatom fašničkom veselju ili negdje u blizini vaših domova. Uz svježe krafne, pjesmu, ples i kreativne maske koje ste izradili, radujte se proljeću koje nam stiže!

Recent Posts