RAJČICA – PLOD PUN ZDRAVLJA

Rajčica kojom obiluju ljetni mjesecima potječe iz Južne Amerike, iz područja Anda gdje je danas država Peru i prvi su je kao hranu počeli koristiti Asteci, drevni narod koji je tu živio.

Iako vjerojatno mislite da je rajčica povrće, botanika, znanost o biljkama, svrstava ju u – voće! To je iz razloga što se voćem smatra plod biljke koji nastaje iz oplođenog cvijeta i sjemenaste je strukture.  Slično je i s paprikama, tikvicama i krastavcima. Kulinarski, sve one spadaju u povrće jer ih serviramo kao glavno jelo, a ne kao desert.

Na svijetu postoji preko 7.500 vrsta rajčica. Iako je žarka crvena boja karakteristična za ovaj plod, neke vrste su zelene, žute, narančaste, ružičaste pa čak i bijele.

Rajčicu jedemo svježu kao salatu, stavljamo je u brojna jela kao što su umaci i juhe, a spremamo i posebnu vrstu juhe –od rajčica. Kuhanjem rajčica za zimnicu dobivamo gustu smjesu koju koristimo dodajući je jelima, posebno u doba godine kad nema svježe rajčice, barem ne one dobrog okusa. Pripremamo i sok od rajčice, kao i proizvode kao što je ketchup. Neizostavni je sastojak mediteranske kuhinje, pizze i raznih umaka za tjestenine.

Rajčica je zdravi plod, posebno kuhana, pa stoga treba biti na našem jelovniku kad god je to moguće.

rajcica
Recent Posts