A KAKVE TI PRUGE IMAŠ?

Prepoznatljiva po svom prugastom krznu, zebru odmah prepoznajemo. U Africi žive 3 vrste zebri, jedne na područima prekrivenima travnjacima i šumama, druge u suhim, polupustinjskim krajolicima, treće u planinskim krajevima Afrike.

Kad bismo zanemarili prugasto krzno, mogli bismo reći da zebra jako liči konjima čiji je bliski rođak.

A zašto ima pruge? Prije svega, zanimljivo je da svaka zebra ima jedinstvene pruge. Znanstvenici nisu sigurni zašto je njihovo krzno prugasto, ali pretpostavljaju da ima veze s obranom od neprijatelja, da ga zbuni, a služi vjerojatno i međusobnom prepoznavanju.

Dane provode u pašnji trave i jedenju lišća, i u stalnom su pokretu da pronađu nova mjesta za pašnju i vodu za piće. Kreću se u velikim grupama koje nazivamo stadima koja mogu sačinjavati i tisuće jedinki. Unutar krda žive u manjim grupama koje se sastoje od mužjaka, više ženki i mladih zebri ili samo od mladih mužjaka.

Život u zajednici omogućava im bolju borbu od napada divljih zvjeri, koje udaraju nogama, udarcima koji znaju otjerati napadača: lava, leoparda, hijenu ili geparda. Ukoliko napadač obori jednu zebru, druge se brzo okupe oko nje da bi je zaštitile i bore se zajednički protiv predatora.

Evo primjera kako zajedništvo daje novu snagu!

zebra
Recent Posts