DUPINI – VRHUNSKI PLIVAČI I AKROBATI

Jesi li možda imao prilike vidjeti dupine u moru i uživati u njihovim skokovima? Tko je svjedočio ovom prizoru nikada ga ne zaboravlja, i ne prestaje se čuditi njihovom umijeću brzog plivanja i nevjerojatnim skokovima iz vode.

Dupini nisu ribe nego sisavci kao i čovjek, znači da rađaju mladunčad kao i svi sisavci, a potom ih majke- dupinice hrane mlijekom. Podskupina su kitova. Žive u toplim i srednje toplim morima kakav je i naš Jadran. Najčešće ih vidimo kada slijede brod ili trajekt ili mu plivaju uz bok. Uvijek se kreću u jatima i do 40 dupina i zajedno izvode “akrobatske” skokove, kao da se igraju, iako znanstvenici nisu sigurni zašto to čine. Poznata je velika solidarnost među dupinima u jatu: zajednički love, štite se od mogućeg napada morskih pasa, brinu o ozlijeđenim dupinima koje svojim tijelima iznose na površinu kako bi na vrijeme udahnuo zrak, o mladima, od poroda nadalje.

Snažno tijelo dupina, dugačko od 2-4 metra zbog svoje forme, jakog repa i peraja, može plivati brzinom i do 30 km na sat, a zaroniti i do 250 m u dubinu mora. Skok iz vode može biti čak i do 5 metara u visinu. Kakav skakač u vis je ovaj simpatični morski sisavac, a težak je čak 100-150 kilograma!

Dupin mora izaći iz vode da bi udahnuo zrak kroz otvor koji mu se nalazi na vrhu glave. Priroda je učinila da se taj otvor otvara kad izroni, a kad uranja – zatvori. Utvrđeno je da pod vodom mogu izdržati maksimalno do cca 7 minuta, a onda moraju izroniti i – udahniti.

Dupini su čudesni i po načinu na koji se međusobno sporazumijevaju: ispuštaju razne zvukove, komuniciraju međusobno udarajući perajama po vodi, pa čak i pokretima glave.

Zvukove ispuštaju i da bi lakše lovili; zvuk se prostire kroz vodu, odbija od predmeta i vraća prema delfinu, a on po odjeku prepoznaje što je u blizini, i ima li se što za uloviti. Uglavnom se hrane ribom, ali i rakovima i sipama.

U našem Jadranu žive tzv. dobri dupini čija njuška je tako oblikovana da izgleda kao da nam se uvijek osmjehuje. Najbrojniji su u vodama oko naših otoka Cresa i Lošinja.

Budeš li boravio na moru i ugledaš li dupina, pokušaj ga snimiti mobitelom.

dupini
Recent Posts