ŠTO SVE ZNAMO O MJESECU

Mjesec je Zemljin prirodni satelit koji se okreće oko nje, nebesko tijelo koje se nalazi na najmanjoj udaljenosti od Zemlje. To je i razlog zbog kojeg su ljudi prve svemirske letove usmjeravali prema Mjesecu i što je čovjek uspio doći do Mjeseca. Prva osoba koja je stupila na mjesec zvala se Neil Armstrong sada već davne 1969. godine.

Čini se da mjesec svijetli, no on samo odražava svjetlost koja mu pristiže od Sunca. Jedan dan na mjesecu traje čak 27 Zemljinih dana, upravo toliko koliko mu treba da obiđe Zemlju.

Kao što ne Zemlju utječe Sunce, tako i Mjesec ima svoj utjecaj na Zemlju, a ogleda se u fenomenu plime i oseke, podizanja i spuštanja razine mora. Visoka razina mora uvjetovana je pozicijom Mjeseca na nebu.

Površina Mjeseca gledana teleskopom otkriva kratere, veeelike rupe na površini Mjeseca. Ona izgleda tako jer se smatra da je Mjesec nastao okupljanjem velikih komada asteroida koji se raspao nakon udara u Zemlju, davno, davno, prije čak 4,5 milijardi godina.

Nema samo Zemlja prirodi satelit. Od planeta koje se nalaze u Sunčevom sustavu najveći mjesec (kako se općenito nazivaju prirodni sateliti) ima Jupiter. Naš Mjesec je tek 5. po veličini. Ali nama najdraži! 😊

mjesec
Recent Posts