LEPTIRI, UKRAS SVIJETA

Neki od vas se možda boje insekata, ali svi uživamo u pogledu na leptire (koji su također insekti) i željeli bismo da nam slete na ruku kako bismo bolje osmotrili njihova krila jakih uzoraka i žarkih boja.

No, da bi postali tako lijepi, leptiri moraju proći kroz proces razvoja koji nazivamo preobrazbom. Život svakog leptira počinje životom gusjenice koja se potom zamota u kukuljicu u kojoj će se njezino tijelo promijeniti u leptira. U početku neće znati letjeti, a onda će jednog dana “razmotati” svoja krila i krenuti oduševljavati svijet svojom ljepotom.

Na svijetu postoji više d 18.000 vrsta leptira koji žive na travnjacima i u šumama. Imaju po 4 krila, 6 nogu i dva ticala na glavi koja im pomažu da u zraku naslute miris nektara. Hraneći se nektarom, leptiri pomažu oprašivanju biljaka kako što to čine i brojni drugi kukci, mađu njima ponajviše pčele.

Leptiri djeluju kao da nemaju težine, i dok ih gledamo osjećamo njihovu mekoću. Ono što moramo naučiti je da su krila leptira jako osjetljiva i zato ih ne smijemo hvatati rukama i hvatati za krila. Uživajmo u njegovom letu i prekrasnom prizoru kad sleti na cvijet.

U dijelu Gorskog kotara postoji mjesto koju nazivaju “Dolina leptira”. Nalazi se uz rijeku Kupu, u njenom gornjem toku. Kažu da ovdje obitava preko 100 vrsta leptira. Lijepa ideja za vikend izlet! A koga zanima Dolina leptira i Gorski kotar, zeleno srce Hrvatske, neka pročita knjige “Medvjedići iz Gorskog kotara”.

leptir-mala
Recent Posts