POKUŠAJMO RAZVRSTATI: VOĆE ILI POVRĆE

voce_povrce_novo

Na prvu, svi znamo što je voće, a što povrće. No, znate li koja je osnovna razlika između njih i jeste li baš sigurni u koju skupinu spada nešto što obožavate jesti?

Voće potječe od višegodišnjih biljaka, a povrće od jednogodišnjih, odnosno, biljke povrtnice sadimo svake godine iznova i jedemo njihovo lišće, stabljike, korijenje, gomolje… Voće je plod biljke, a nastaje iz oplođenog cvijeta i sadrži puno više šećera nego povrće.

Postoje međutim biljke koje nisu u popunosti niti voće niti povrće kao primjerice: paprike, rajčice, tikvice, bundeve i krastavci. Njih sadimo svake godine iznova kao i povrće, ali jestiv dio je plod kao što je to i voće. S druge strane, lubenice ili dinje koje svi smatramo voćem, u stvari su povrće jer je riječ o plodu jednogodišnje biljke. Iznimka je i maslina koja raste na višegodišnjem stablu, kao plod, te se smatra voćem.

Dakle, u popunosti jasna razlika ne postoji, odnosno ima nekih biljaka koje zbog njihovog okusa i načina na koji ih jedemo stavljamo u jednu skupinu, pa ipak po svojim biološkim osobitostima spadaju u drugu skupinu.

Recent Posts