HLAPIĆEVA ŠKOLA ŠTEDNJE: KAKO RASPOLAGATI DŽEPARCEM?

dzeparac veca

Neki od vas već dobivaju džeparac koji vam služi da biste si sami mogli kupiti neku sitnicu koja vam zatreba.

No,jednako je važno i što ćete, raspolažući svojim džeparcem, naučiti biti brižni prema novcu i koristiti ga na pravi način te steći osjećaj koliko što košta i pomalo naučiti procjenjivati je li ono što se kupuje, vrijedno novaca koji se mora za to izdvojiti.

Sigurno su vam roditelji, prije nego što su vam započeli davati džeparac, objasnili za koje potrebe će on služiti: za užinu primjerice, sok nakon treninga, pecivo na putu do škole ili odlazak u kino, kazalište ili na pizzu. Kakav god dogovor bio, njega se treba pridržavati: ne treba trošiti novac na nepotrebne stvari i izbjegavati doći u situaciju da se, zbog lakomislene potrošnje, ostane bez novaca te da se ponovno morate obratiti roditeljima da vam daju novac za vaše potrebe.

Džeparac koji dobivate, primjerice za razdoblje od tjedan dana, morate znati rasporediti da biste i na kraju tjedna imali novca.

Osim za svakodnevne potrebe, od džeparca se može i štedjeti za neku skuplju stvar koju nije moguće kupiti odjednom. Stavljajući svaki tjedan dio novca u stranu, za štednju, s vremenom ćete biti jako zadovoljni jer ćete se, malo pomalo, približavati svom cilju.

Raspolagati svojim novcem je stvar povjerenja vaših roditelja prema vama. Opravdajte ga i naučite biti brižni prema novcu!

Recent Posts