ŠTO TREBAMO JESTI DA BI BILI ZDRAVI?

dijete-jede_mala
ŠTO TREBAMO JESTI DA BI BILI ZDRAVI?

Djeco, sigurno svatko od vas ima hranu koju voli više i onu koju ne voli vidjeti u svom tanjuru?

No, da bi djeca rasla i bila zdrava trebaju jesti raznovrsnu hranu svakoga dana, što sigurno uključuje i ono što vam nije omiljeno. Naše tijelo treba minerale, vitamine, vlakna, masnoće i proteine svakoga dana. Svaki od tih sastojaka hrane ima svoju funkciju za dobro stanje našeg tijela i mozga.

Da bismo lakše jeli i ono što ne volimo, trebamo znati da to radimo zato jer našem tijelu trebamo uvijek dati najbolje izvore energije kako bi se mogli igrati, ići u vrtić ili školu, biti dobro raspoloženi i rasti u zdrave i snažne ljude.

Hlapić će nam pomoći da naučimo koju hranu trebamo jesti svakodnevno, a što izbjegavati.

Moramo jesti žitarice u kruhu i tjestenini kao i rižu, najbolje je kad su tamne boje iz cjelovitog zrna. Iz obilja voća i povrća na našem jelovniku dobivat ćemo potrebne vitamine, minerale i vlakna. Mlijeko i mesni proizvodi sadrže pak masnoće potrebne našem mozgu da bude bistar.

Tek u malim količinama treba jesti slakiše, piti zaslađene sokove i tzv. brzu hranu (hamburgere, krumpiriće i slično). Slatkiši i šećer u zaslađenim voćnim sokovima nas debljaju, kvare nam zube, a jedući ih u velikih količina možemo se i ozbiljno razboliti. Pa, tko još želi biti debeo? A bolestan?

Kad nam se neka hrana ne sviđa, pokušajmo je prihvatiti na način da je počnemo jesti u manjoj količini s nečim što nam je fino. S vremenom, kad se naviknemo na okus, tražit ćemo još. Malo po malo, uključujući sve više neomiljenih namirnica u naš jelovnik, stvorit ćemo preduvjete da rastemo zdravo i u dobrom raspoloženju.

I još nešto važno, poručuje Hlapić! Naučimo hranu ne bacati, već uzeti na tanjur koliko nam je potrebno, a ono u tanjuru pojesti do kraja. Sigurno ste čuli koliko djece kao i vi, i u vašem susjedstvu i po svijetu nemaju dovoljno hrane. Svojim ponašanjem za stolom pokažimo da smo sretni i zahvalni što mi imamo dovoljno, a ako možemo treba i pomoći onima koji nemaju.

Recent Posts