HLAPIĆEV BONTON: KORIŠTENJE MOBITELA

Otis_mobitel

Prije svega, važno je ovladati svojim uređajem tako da ga znaš uključiti, isključiti i podesiti jačinu zvona kad je to potrebno. Kad već znaš uređaj isključiti ili utišati, iskoristi to znanje na mjestima na kojima je neprilično telefonirati – u razredu, kinu, kazalištu, restoranu, čitaonici i ostalim sličnim mjestima. U to je uključeno i slanje i primanje SMS poruka.

Kad razgovaraš preko mobitela, često nisi sam. Pažljivo prilagodi jačinu svojega glasa kako i tvoja okolina ne bi morala sudjelovati u tvojemu razgovoru.

Ne hodaj ulicom telefonirajući ili šaljući poruke jer se izlažeš opasnosti da stradaš u prometu. Stani sa strane gdje nikome ne smetaš, obavi razgovor, pošalji ili pročitaj poruku i nastavi dalje.

Ako tvoj uređaj ima kameru, ne snimaj nikoga prije nego što pitaš za njegovo dopuštenje. Razmisli bi li sam htio da te netko snimi protiv tvoje volje.

Ako u trenutku kad si primio poziv ne možeš razgovarati, ispričaj se pozivatelju, reci da ne možeš baš sad razgovarati i da ćeš mu se javiti kasnije. Svakako to poslije i učini.

Zazvoni li ti mobitel dok si u društvu ili razgovaraš s nekim, ne javljaj se i ne čitaj poruke, osim ako to nisu mama i tata ili ako ne očekuješ važan poziv ili poruku. Moraš li se neizostavno javiti, pričekaj da osoba s kojom razgovaraš završi rečenicu, reci „oprostite” ili „ispričavam se, moram se javiti”, javi se i obavi razgovor u najkraćem mogućem roku.

Ne dolazi nikamo razgovarajući preko mobitela. Razgovor prekini prije nego što nekamo dođeš ili uđeš. Nepristojno je puštati druge da čekaju dok ti telefoniraš.

SMS poruka koju šalješ neka bude kratka. Ne zaboravi na pravopis. Koristi kratice samo ako si siguran da ih onaj kome pišeš poznaje i razumije. Ne piši sve velikim tiskanim slovima. To je jednako kao da vičeš iz svega glasa.

Ne telefoniraj i ne šalji poruke kasno navečer, rano ujutro ili u vrijeme kada znaš ili možeš pretpostaviti da se ljudi odmaraju.

Kad se zatekneš u društvu, odraslih ili vršnjaka, poznatih ili nepoznatih, razgovaraj s njima umjesto da se zapiljiš u zaslon svojega mobitela i igraš igrice. Zainteresiraj se za ljude oko sebe, upoznaj se s njima, raspitaj se o tome što rade i što ih zanima.

Jamčimo ti bolju zabavu od one na mobitelu!

Recent Posts