PRIČA O JAGODAMA

jagode_mala

Biljka jagoda pripada porodici ruža, a u plodu koji daje uživamo tijekom proljeća i ljeta sve do rane jeseni. Osim jagode iz uzgoja postoji i šumska jagoda, samonikla biljka koju možemo pronaći u prirodi.

Uzgoj vrtnih jagoda započeo je u 15. stoljeću u Sjevernoj Americi odakle su stigle k nama u Europu. Iako je uzgojena jagoda vrlo ukusna, šumska jagoda ima puno jači miris i okus, a u sitnom plodu nalazi se i puno više vitamina, minerala i željeza. Za razliku od šumskih, kupovne jagode sadrže puno vode te je smanjen sadržaj hranjivih tvari.

U šumi ćete jagode pronaći od proljeća do jeseni, u šumarcima na svijetlim i osunčanim mjestima. Bolje rastu u višim planinskim krajevima, sve do 1500 metara nadmorske visine.

Jednom ubrana, jagoda ne nastavlja zriti kao što je slučaj s nekim drugim voćem, primjerice bananama. Osim što ih jedemo svježe, jagode su idealne za pripremu džemova, voćnih napitaka i kao prilog mueslima, jogurtu… Osvježavaju nas, daju nam energiju i opskrbljuju tijelo potrebnom tekućinom.

Recent Posts