POMRČINA SUNCA I POMRČINA MJESECA

Pomrčina Sunca i pomrčina Mjeseca su astronomski događaji tijekom kojih se nebeska tijela – Sunce, Zemlja i Mjesec – nađu u određenom položaju te će Sunce, odnosno Mjesec biti zasjenjeni.

Kad se Mjesec nađe između Sunca i Zemlje, na određeno mjesto na Zemlji baca sjenu tako da na toj točki odjednom, usred dana, nastaje noć.

U trenutku kad se pak Zemlja nađe između Sunca i Mjeseca, zasjenit će Mjesec te se on više neće vidjeti, odnosno, ponekad će izgledati crven.

Totalna pomrčina sunca događa se svake godinu i pol dana negdje na Zemlji, a djelomična pomrčina barem dva puta u godini dana, a područje na kojem je vidljiva jako je malo jer je sjena koju Mjesec baca na Zemlju malog opsega.

Iako Mjesec obilazi oko Zemlje unutar 1 mjeseca, zbog pravca putanje kojom se kreće ne dolazi uvijek u poziciju da mu Zemlja zasjeni Sunce tako da je pomrčina rijetka pojava.

Upravo iz razloga što se pomrčine događaju rijetko, zanimljive su pojave. Ukoliko budete u prilici vidjeti pomrčinu Sunca, ne smijete gledati u nebo dok se događa iako je sunce „zamračeno“ jer ćete oštetiti vid. Pomrčine je dozvoljeno gledati samo uz pomoć posebnih naočala: obične sunčane naočale također nisu pomagalo koje će vam dostatno zaštititi vid!

Recent Posts