ZNATE LI: KOLIKO NA ZEMLJI IMA VODE?

Posebnost naše lijepe planete Zemlje je velika količina vode koja postoji na njoj, koja je omogućila razvoj života.

Čak 71% Zemljine površine pokriva voda, no 96,5% vode je slana voda, a samo 3,5% čini voda koju možemo piti: slatkovodna voda rijeka i jezera. Vodu slanom čine soli, a najzastupljenija je sol koju dodajemo jelima. Ona se upravo i dobiva isušivanjem mora na mjestima koje nazivamo „solanama“. Na našoj obali Jadranskog mora solane se nalaze kod Stona na poluotoku Pelješcu, na otoku Pagu i u mjestu Nin kod Zadra.

Najveći dio pitke vode na zemlji „zarobljeno“ je u ledu i glečerima što znači da nam nije na raspolaganju za piće, a velik dio „tekuće“ vode nalazi se ispod Zemljine površine. Sad možete zamisliti koliki se mali dio vode nalazi u našim rijekama i jezerima koji nam se pak, dok ih gledamo, čine jako veliki.

Ne smijemo zaboraviti i vrlo mali dio vode koji se nalazi u našoj atmosferi kao vodena para od koje su sačinjeni i oblaci.

Ne samo priroda, nego i mi ljudi sačinjeni smo najvećim dijelom, čak 70%, od vode bez koje naše tijelo ne može obavljati svoje funkcije. Upravo zato, potrebno je dnevno popiti oko 2 litre tekućine (ovisno o dobi i tjelesnoj težini), ne čekajući da osjetimo žeđ.

voda-na-zemlji
Recent Posts