NAUČIMO RAZLIKOVATI: SMREKA, JELA I BOR

Znate li koje drvo raste u blizini vaše kuće, u parku u kojem se igrate, pred školom i vrtićem, u obližnjoj šumi?

Veliko je šumsko bogatstvo i raznovrsnost drveća. Znamo da je osnovna podjela drveća na bjelogorično i crnogorično. Crnogoričnom drveću iglice ne otpadaju na jesen i ostaje zeleno cijele zime te ga zato nazivamo i zimzeleno.

Najpoznatije zimzeleno drveće su bor, jela i smreka. A kako njih razlikovati?

Uobičajeno je reći da se za Božić kupuje bor. No, kupujemo i borove, i smreke i jele, i to različite vrste ovog drveća koja potječu iz raznih podneblja.

Razlike jele, smreke i bora možemo tražiti u izgledu kore, tipu iglica i načinu rasta češera. Kora jele glađa je od smrekine, a kora bora ima velike pukotine i najgrublja je.

Smreki grane padaju prema dolje, iglice su četverouglaste tako da ih možete vrtiti među prstima, a za granu se drže pojedinačno. Šišarke sa smrekinih grana vise prema dolje, a nakon što sjeme ispadne iz njih ostanu cijele te ih možemo pronaći ispod stabla.

Jeline grane su uspravne, a njezine iglice plosnate s karakteristične dvije bijele pruge s donje strane. Šišarke na jelinim granama stoje uspravno, a češeri se nakon ispadanja sjemenki raspadaju.

I kod bora su grane uspravne, a iglice se drže za granu u „čupercima“, po nekoliko njih zajedno, tanke su i glatke. Šišarke stoje ili vodoravno ili okrenute prema dolje.

Sad će zasigurno biti lakše prepoznati koje je ovo lijepo stablo!

Recent Posts