HLAPIĆ ZNA KAKO SE ŽIVOTINJE PRILAGOĐAVAJU OKOLINI

U svijetu životinja postoje razni načini prilagodbe izgledom okolini u kojoj žive kako bi se što manje isticali i teže uočavali.

Životinje koje su najčešće plijen drugih životinja čine to kako bi se zaštitile, odnosno, kako ih napadači ne bi vidjeli, dok se životinje – lovci prilagođavaju na isti način kako ih životinje koje love ne bi prerano zamijetile i pobjegle.

Tako je primjerice najveći broj životinja koje žive u područjima gdje je stalno snijeg i led – bijelo, pustinjske životinje su pješčane boje, a one koje žive u bujnoj zelenoj vegetaciji zelenkasto-smeđih tonova.

Iako većina životinja ne mijenja boju nego je prilagođena boji koja prevladava u okolini, postoje i majstori prilagodbe – kameleoni – koji imaju mogućnost promjene boje ovisno u okolini u kojoj se trenutno nalaze.

Drugi način obrane od neprijatelja je upravo obrnuti mehanizam – isticanje žarkom bojom koju će svi zamijetiti. To je vrlo jaka poruka onima koji bi ih htjeli napasti jer žarka boja u prirodi upozorava na opasnost te se ove životinje brane – zastrašivanjem okoline.

Recent Posts