NAUČI S HLAPIĆEM: ŠTO SU TO VULKANI?

vulkan

Vulkani su otvori na Zemljinoj površini. Naziv dolazi od Vulkana, rimskog boga vatre. Aktivni vulkani izbacuju pepeo, plinove i u slučajevima prave erupcije – kipuću magmu, sadržaj koji se nalazi u dubinama, ispod Zemljine kore. Nakon što izađe iz vulkana, magmu nazivamo lava.

Vulkani nastaju na dodirima Zemljinih tektonskih ploča pa ih najviše ima u području Pacifičkog oceana, čak 75%. Iako na spomen vulkana, većina nas ima predodžbu planine koja izgleda kao lijevak, postoje vulkani koji se pojavljuju na ravnim površinama na raspuklinama na tlu ili u udubinama uzvisina. Ima ih i na dnu oceana, pa čak i ispod ledenih kapa na Zemljinim polovima.

Vulkani mogu biti “aktivni” povremeno izbacujući sadržaj, “uspavani” – koji su u bliskoj povijesti bili aktivni ili “neaktivni”, za koje se ne očekuje da će se ponovno aktivirati.

Erupcija vulkana može poslati pepeo visoko, visoko, čak do 30 kilometara iznad zemlje.

Hlađenjem lave nastaju razne vrste kamena – bazalt, granit.., a posebno je interesantna jedna vrsta koja nastaje brzim izbacivanjem iz vulkana i hlađenjem pa je tako lagan da pluta na vodi.

vulkanski-kamen_mala
Recent Posts