HLAPIĆ IMA PRIČU O ŽIVOTU VRIJEDNIH PČELA

pcela velika

Mnogi od vas već znaju da med stvaraju vrijedne pčelice. A Hlapić će vam sada reći kako i zašto to čine?

Pčele radilice tijekom proljeća i ljeta sa cvijeća u cvatu prikupljaju kapljice nektara. Čine to predano i vrijedno jer na taj način prikupljaju hranu za stanovnike košnice tijekom zimskog perioda kada u prirodi nema hrane.

Slatke i hranjive kapi nektara gutaju i skupljaju u svom medenom mjehuru. Po povratku u košnicu prikupljeni nektar, koji se u njihovom tijelu dodatno obogatio hranjivim i ljekovitim tvarima, spremaju u pravilne šesterokutne “posudice” – saća – gdje će se nektar, sušeći se i sazrijevajući, pretvarati u sve gušću tekućinu – med. Za to vrijeme, pčelice mašu krilcima potičući dodatnu cirkulaciju zraka kako bi se isparavanje vlage iz nektara ubrzalo. Kako su samo pametne! Čudesno, zar ne?

A tko sve živi u košnici? Osim pčela radilica, tu su i trutovi (muške pčele) i matica (mama pčela), koji brinu za potomstvo pčelinjaka, za rađanje malih pčelica.

Život pčela nije samo zanimljiv nego i jako važan jer se, zahvaljujući u velikoj mjeri upravo pčelama, u prirodi događa vrlo važan proces oprašivanje biljaka bez čega ne bismo imali povrtnih i voćnih plodova.

Kada med “sazrije”, pčelari ga uzimaju iz košnica pazeći da vrijednim pčelicama ostave dovoljno meda za njihove potrebe. Osim meda, iz pčelinjih košnica dobivamo i druge zdrave i ljekovite proizvode: matičnu mliječ, propolis, cvjetni prah i vosak.

 

Oprez! Pčelama ne smijemo prilaziti kako nas ne bi ubole jer se u njihovim tijelima skriva i otrov kojim se pčele brane kad se osjete napadnutima. Onome koga ubode u koži ostaje žalac, mjesto uboda otekne i boli, a pčelica koja je ubola, na žalost, ugiba.

Recent Posts