GITINA KUHARICA: KUĆICA OD MEDENJAKA

Medenjaci su kolačići koji nas odmah podsjete na blagdane, njihov miris dok se peku mami nas iz kuhinje i mmm… finog su okusa. Možete ih pripremiti rabeći male oblike kojima ćete u tijestu izrezati prigodne motive: pahuljice, djediće, boriće, patuljke, zvijezdice…ili se možete upustiti u izradu cijele kućice od medenjaka. Gita će vam pokazati kako!

Za tijesto će vam trebati:

30 dkg brašna

10 dkg maslaca ili margarina

2 žlice meda (livada, bagrem)

1 jaje

5 žlica šećera

1 vrećica vanilij šećera

½ vrećice praška za pecivo

prstohvat soli

1 žličica pomiješanih začina za medenjake koja sadrži i džumbir

po želi dodati još džumbira

naribana korica od limuna/naranče

bombončići, žele i drugo po izboru za ukrašavanje

Podijelite posao sa nekom starijom osobom koja će vam pomoći. Za početak neka vaš pomagač na laganoj vatri zagrije med sa šećerom i margarinom sve dok se šećer ne otopi.

Ovu smjesu treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi i potom dodati jaje, brašno, prašak za pecivo, začine i zamijesiti tijesto koje treba biti prhko: ne smije se lijepiti niti biti pretvrdo.

Ohladiti tijesto ½ sata u hladnjaku pa razvaljati da se mogu krojiti dijelovi kućica.

Sablonu na papiru potrebno je prirediti već ranije: po dva šira pravokutnika i dva uža, iste visine za zidove kućice te po dva pravokutnika za krov.

Prislanjajući šablonu na tijesto, izrežite dijelove kućice pa ona još izrežite prozore i vrata.

Sve dijelove staviti peći na 175 – 180 oC 10-tak minuta.

Smjesu za spajanje dijelova kućice i ukrašavanje možete napraviti na nekoliko načina. Klasični recept je da se istuče veći bjelanjak s 250 g šećera u prahu i doda mala žličica limunovog soka. Ako vam je draži recept bez sirovih jaja, šećer pomiješajte s 3 žlice slatkog vrhnja i par kapi limuna ili pak s 2 žlice mlijeka i 1 žlicom meda. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje i spojite dijelove pa potom još ukrasite kućicu.

Za kraj dolazi ukrašavanje bombončićima, želeom i drugim što ste odabrali. Sve to utiskujete u bijelu masu tako da se prilijepi i ostane čvrsto kad se masa za lijepljenje stvrdne.

Recent Posts