UPOZNAJTE NAJPOPULARNIJI ZIMSKI SPORT: SKIJANJE

skijanje_hlapic

Skijanje je jedan od najpopularnijih zimskih sportova. Sve je više zaljubljenika ovog zdravog sporta na svježem zraku, a svi se slažu da nema ljepšeg od skijanja na sunčanom prohladnom danu.
U skijanju se razlikuju alpske skijaške discipline – slalom, veleslalom, superveleslalom, spust i alpska kombinacija (slalom i spust) – koje se vrednuju po brzini postignutog vremena.
Skijaško trčanje ubraja se u nordijske discipline i također mjeri vremenom koje skijaš postigne. U nordijske discipline ubrajaju se i skijaški skokovi.
U slalomu, veleslalomu i spustu zastavice označavaju stazu kojom se skijaši moraju kretati. Promašaj vrata obilježenih zastavicama diskvalificira natjecatelja. Skijaši startaju aktivirajući nogama uređaj za mjerenje vremena.
U slalomu i veleslalomu voze se po dvije vožnje i vremena se zbrajaju za ukupni rezultat.
Spust je najbrža utrka i vozi se samo jedna vožnja. Ovdje ne postoje vrata nego samo oznake za stazu. Skijaši u spustu postižu brzine i do 140 km/h.
Najinteresantnija disciplina je alpska kombinacija u kojoj se vozi jedan slalom i spust. Ona traži najkompletnije skijaše, a takav je bio naš Ivica Kostelić, osvajač 4 srebrne olimpijske medalje i velikog staklenog globusa u sezoni 2002.

Podsjetimo na velike uspjehe Ivičine sestre Janice Kostelić koja je samo na olimpijskim igrama osvojila šest medalja: četiri zlatne i dvije srebrne. U Svjetskom kupu pobjeđivala je čak 30 puta! U slalomu 20 puta, 6 u kombinaciji, 2 u veleslalomu i po 1 u spustu i superveleslalomu. Još 5 zlatnih medalja naša Janica osvojila je na svjetskim prvenstvima.

Na tragu velikih uspjeha Janice i Ivice, naša skijaška reprezentacija iz godine u godinu dobiva nove natjecatelje pred kojima su također dobri rezultati.

Recent Posts