SPORT: KLIZANJE

klizanje

Klizanje je sport koji zahtijeva odličnu koordinaciju pokreta i gipkost. Kao rekreativnom sportu više mu naginju djevojčice iako se dječaci odlično snalaze na ledu što dokazuju igrači hokeja. Jesi li ti probao klizati?
Umjetničko klizanje kao sport ima tri kategorije u kojima se natječu i muškarci i žene: pojedinačno, sportski parovi i plesni parovi. U svakom od ovih natjecanja postoje tzv. “obavezni programi” koji se sastoje od zadanih elemenata koje klizači moraju pokazati i čija izvedba se ocjenjuje. U tzv. “slobodnom programu”, klizačima je prepušteno da sami izaberu elemente koje će izvesti. Osim izvedbe elemenata, u klizanju se ocjenjuje i cjeloviti dojam, odnosno koreografija nastupa.
U povijesti hrvatskog sporta istaknula se klizačica Sanda Dubravčić koja se 1981. godine izborila za srebrnu medalju na Europskom prvenstvu, a nastupala je i na Zimskim olimpijskim igrama 1980. i 1984.g. u Sarajevu na kojima je bila i zadnji nositelj olimpijske baklje.
U Zagrebu se održava jedno od najstarijih klizačkih priredbi, ne samo u Hrvatskoj već i u Europi i svijetu – “Zlatna pirueta”. Prvi puta natjecanje se održalo 1967.g., i od tada je, iz zime u zimu, ugošćivalo klizače iz 50-tak zemalja sudionica. Mnogi klizači i klizačice koji su briljirali na “Zlatnoj pirueti” kasnije su bili osvajači zlatnih medalja na europskim i svjetskim natjecanjima.

Recent Posts