SKIJAŠKI SKOKOVI

skijaski skokovi

Skijaški skokovi posebno su aktualni u ovo blagdansko vrijeme jer se tradicionalno svake godine održava turnir “Četiri skakaonice” na najpoznatijim skakaonicama Austrije i Njemačke: Oberstdorfu i Garmisch-Partenkirchen u Njemačkoj te Innsbrucku i Bischofshofenu u Austriji.

Riječ je o iznimno atraktivnom, ali i zahtjevnom sportu u kojem se skijaš spušta niz posebno konstruiranu rampu – skakaonicu pokrivenu snijegom, odražava i pokušava postići što veću daljinu skoka koji postiže “letenjem” kroz prostor.

Od sportaša se očekuje snaga, brzina, preciznost, osjećaj za ravnotežu i koncentracija.

Skok se sastoji od nekoliko vrlo bitnih komponenti od kojih svaka mora biti izvedena s najvećom preciznošću: spuštanje niz rampu, odraz, let i doskok.

Kroz razvoj, skijaš-skakač postiže sve duže skokove kao i sve bolji stil u njihovom izvođenju koji suci također ocijenjuju. Let obično traje 5-7 sekundi, a današnji skakači prelete udaljenosti više od 100 metara.

Skijaški skokovi danas su standardni sportovi na Zimskim olimpijskim igrama. Hrvatska nažalost nema natjecatelja u tom sportu. Među najboljim nacijama u ovom sportu ističu se Austrijanci, Nijemci, sportaši nordijskih zemalja, Japanci i naši susjedi Slovenci.

Ukoliko želite vidjeti kako izgleda skakaonica, nama najbliža nalazi se u mjestu Planica u Sloveniji, blizu Kranjske Gore gdje se također održavaju natjecanja.

Recent Posts