VRIJEME TREŠANJA

Dozrijevanje trešanja najavljuje dolazak ljeta. U trešnjama su uživali ljudi kamenog doba, jednako kao i Rimljani.., u glatkim crvenim plodovima, osvježavajućim i zdravima, punima vitamina i minerala. Mogu nam poslužiti kao zdrave grikalice I ne moramo misliti koliko ćemo ih pojesti jer se od njih nećemo udebljati.

Osim plodova, od trešanja se može izraditi odličan sok ili sirup, a čak su i peteljke korisne jer se od njih radi zdrav i mirisan čaj koji će naš organizam pročistiti. Sakupite peteljke, osušite ih na suncu i koristite za napitak tokom cijele godine

Onima koji se bave sportom, trešnje će pomoći da nakon napornih treninga umanje bol u mišićima i vrate snagu i energiju. Jedući trešnje, bolje ćemo razmišljati jer se o trešnjama govorimo kao “hrani za mozak”.

Jedući ih tokom dana ili pijući domaći sok od trešanja, smireno ćete usnuti i dobro spavati.

Stablo trešnje u cvatu jedan je od simbola Japana gdje se trešnja smatra uzvišenom biljkom. Tamo trešnje cvatu ranije, u proljeće, pa su simbol obnavljanja života. Vrijeme kada cvatu trešnje za Japance je vrijeme “hanami”: uživaju gledajući ih, opuštajući se i promišljajući život, organiziraju piknike i izlete po cijeloj zemlji, a pridružuju im se i bojni turisti. Vrijeme kada cvatu trešnje najljepše je za posjet Japanu.

tresnje-japan
Recent Posts